
“Heaven is a place on earth” en, toch voor die avond, is het de Banana Peel ! Met Sugar Ray en Rusty op het programma is dat een uitstekende omschrijving van wat een ‘bluesnight like you never heard before’ wordt. Eind jaren 70 kent harpspeler en soulzanger Sugar Ray (°1954) succes, al zeker door zijn band “The Bluetones”: met dan o.a. Anthony Geraci als toetsenman en ene Ronald Horvath (Ronnie Earl die in 1980 vertrekt naar Roomful of Blues) op gitaar. Het is net die Roomful die Sugar Ray inspireert om muziek te maken : hij zag hen als teenager wekelijks optreden in het Knickerbocker Café (Rhode Island) met een vloot gastartiesten onder leiding van Duke Robillard.
Sugar Ray’s grote voorbeeld is Chicagoman Big Walter Horton waarmee the Bluetones net voor Horton’s dood 2 LP’s opnemen. Ondertussen toert de band met Otis Rush, Big Joe Turner, JB Hutto, Hubert Sumlin, … dergelijke namen staan netjes op je cv ….
In de 90’s is Sugar Ray 7 jaar actief in Roomful of Blues. Ondertussen heeft hij zijn eigen projecten en werkt na zijn Roomful-periode samen met o.a. Ronnie Earl, Duke Robillard, Pinetop Perkins, J. Geils, … Niet enkel de Banana had hem dan al in het vizier (3 shows, laatste in 2003), Sugar Ray is ook 22 keer Grammy nominated, top in 2017 met 7 nominaties ! En de begeleiding is al even indrukwekkend. De ritmesectie Ward en Couvin hebben hun eigen adelbrieven met o.a. Jimmy Rogers, Sleepy Labeef, Levon Helm, Otis Grand, … Deze gentlemen werken al ruim 40 jaar samen met Sugar Ray. In de periode 2003 – 2016 maakt een ondertussen ook al befaamde gitarist deel uit van de Bluetones : “Monster” Mike Welch.
Voor dit optreden is er op gitaar een verbluffende Rusty Zinn (°1970). Ah ? Een gefronste wenkbrauw ? Ja, Rusty, geïnspireerd door de platencollectie van zijn broer, leek aanvankelijk een verdienstelijk drummer te zijn. Op zijn 17de vond hij het welletjes en nam de gitaar op. Bluesman Luther Tucker was een ware stimulans en Rusty komt onstage met Snooky Pryor, Jimmy Rogers, Mark Hummel en samen met Larry Taylor (Canned Heat) in Kim Wilson’s band. Die laatste helpt Rusty aan een platendeal bij Black Top, als die over kop gaat kan hij terecht bij Alligator Records. Geïnspireerd door een optreden van Jimmy Cliff, halverwege jaren 2000, verandert Rusty de gitaar “van schouder”. Eerst aarzelend, later met volle overtuiging wordt reggaemuziek zijn ding, meer nog Rusty graaft in de “bluebeat” : hij wil blues en reggae samen brengen. Resultaat een blues, reggae en soul fusie, zowat het handelsmerk van Rusty Zinn.
Dan weet je meteen wat je gaat beleven : een oorzinderende avond met Chicago en Texas blues, omkaderd met Kansas City swing en swampy Louisiana sounds met een soul reggae-inslag … misschien …
Kim Wilson: “Sugar Ray is the real deal” ….
Samenstelling band:
Sugar Ray Norcia: vocals, harmonica
Rusty Zinn: guitar
Michael “Mudcat” Ward: bass
Neil Gouvin: drums