facebook mailing
 
              BP 
  Sugaray Rayford
  5 november 2018 - 20h15
   
 
 

Zo’n twintig jaar zit Sugaray Rayford (intussen 49) in het vak, en dat vak is blues en soul zingen. Hij was ervoor in de wieg gelegd, en die wieg lag dan nog eens in Smith County, Texas, waar in de kerk van de hoofdplaats, Tyler, de Bethel Temple Church of God in Christ, veel gezongen werd. Oh, boy, Caron Nimroy Rayford (zijn echte naam) ging grààg naar de kerk, van toen hij nog een ukkepuk van vier was. Het laat zich raden! Vanzelfsprekend was en is hij diepgelovig, maar er waren die hemelse koorklanken. Vanzelfsprekend zong hij alras mee, maar hij speelde er zowaar ook… drums. Maar er lag geen leien dakje op de kerk. Hij ondervond immers botte armoede aan den lijve en tot overmaat van ramp stierf zijn ma op jonge leeftijd. Grootmoeder zorgde dat hij genoeg te eten kreeg (waardoor Sugaray mee uitgroeide tot de reus die hij nu is, ‘6 foot 5’, ofte 1,95 m!) en zo kon hij elke dag naar de kerk, maar Rayford groeide vooral op met een dieet van gospel en soul. Zijn nonkel, bij wie hij in de zomer verbleef, leerde hem andere muziek, Johnny Taylor bij voorbeeld.
Dan kwam San Diego, California: op zijn twaalfde zong hij er bij een R&B-bandje. Maar de muziek moest wijken voor een ‘gewoon’ leven, vijftien jaar lang. Zo werkte hij als… bouncer (buitenwipper), waarbij zijn gestalte hem natuurlijk flink hielp. Maar zijn visionaire vrouw moedigde hem aan weer te zingen: ‘Ze geloofde in mij nog voor ik in mezelf geloofde’ Chrchez la femme! Sugaray zong soms een liedje in een club, waar hij af en toe langs kwam, en steevast was men diep onder de indruk van zijn indrukwekkende stemgeluid. De blues kwam toen de bassist van de band uit die plek, The Alley club, hem een boek gaf met 2500 bluesartiesten, een werk dat hij maandenlang verslond en hem tot het besef bracht dat de authentieke blues zijn ding was. Sugaray zong nog vijf jaar in een grote modieuze R&B-band.
Maar de blues liet hem eigenlijk niet meer los. Als leadzanger van de Aunt Kizzy’s Boyz maakte hij een album, ‘Trunk Full Of Blues’ (2004) De Boyz vertegenwoordigden daarmee San Diego in de (in deze introteksten al vaak aangehaalde) IBC, de International Blues Challenge. In 2006 werden de Boyz tweede! Maar invloedrijk jurylid Randy Chortkoff was pas overtuigd van Rayfords talent toen hij hem veel later hoorde zingen in een band met niemand minder dan de UK blues paus John Mayall. Chortkoff liet hem naar Spanje vliegen om de Mannish Boys te vervoegen (Chortkoff had zelf het initiatief genomen om die band op te richten, eind jaren negentig). De legendarische Finis Tasby was, na een rijke loopbaan bij en met meerdere bluesreuzen, altijd al de zanger en frontman geweest van de Mannish Boys, maar zijn gezondheid ging fel achteruit. Een beroerte zou hem in 2012 vellen en hij stierf twee jaar later. Tasby leerde Sugaray de knepen van het vak, het vak van bandleader. Over de grote Finis Tasby spreekt de man dan ook met dank, ontzag en bewondering.
In 2010 had Sugary al ‘Blind Alley’ uitgebracht, in eigen beheer, maar het is met ‘Dangerous’ (2013) dat hij als solist de doorbraak forceert. Sugar Ray Norcia (die songs aanbrengt als het knappe ‘Two Times Sugar’, verwijzend naar Rayford en hemzelf!), Big Pete, Kim Wilson, Kid Andersen en ‘Monster’ Mike Welch werken eraan mee. ‘Dangerous’ is een album als een uppercut, zoals zijn naamgenoten in de bokswereld dat zo meesterlijk konden, Sugar Ray Robinson en Sugar Ray Leonard. O ja, u vroeg zich af waar Rayfords nickname vandaan komt? Da’s heel eenvoudig omdat hij altijd uit een doosje lijkt te komen, een kleerkast met een piekfijne kleerkast, als het ware. De dames willen ook wel eens wat! Naar onze smaak mag Sugaray altijd zijn meesterlijke versie van ‘Preaching Blues’ van Son House brengen in Banana Peel!
Om de discografie te vervolledigen: in 2015 volgde ‘Southside’ en zijn meest recente album is ‘The World That We Live In’ (2017; Blind Faith Records) In Banana Peel heeft onze sympathieke reus zijn gewone Amerikaanse tour band mee, op de blazers uit Londen na. Maar zij werken ook vaker samen met de man.

Antoine Légat.

Line-up: Sugaray Rayford zang - Alastair Greene gitaar - Drake Shining keys - Allen Markel bas - Lavell Jones drums - Aaron Liddard sax - Giles Straw trompet

leden 15 euro
niet-leden 18 euro
deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors