facebook mailing
 
              BP 
  Melvin Taylor - UITVERKOCHT
  8 oktober 2018 - 20h15
   
 
 

Banana Peel krijgt nog eens bezoek van een oude vriend: zanger-gitarist Melvin Taylor was een decennium lang vaste gast in BP (26-4-1992 Melvin Taylor + Fullhouse (B) - 22/23-11-1993 Melvin Taylor & The Slack Band - 29-11-1994 Melvin Taylor & The Slack Band (support Banana Peel Blues Band) - 11-5-1998 Melvin Taylor & The Slack Band - 8/9-1-2001 Melvin Taylor & The Slack Band + Chico Banks) Hij behoorde toen al tot de top van de blues en daar heeft hij zich wonderwel gehandhaafd. Sterker nog, zijn entourage maakt zich sterk dat ‘He is playing better than ever’: zie beneden! We kunnen dat alleen maar beamen. Goede wijn behoeft geen krans, zeker als het een Château Mouton Rothschild, Premier Cru Classé is. Al zitten we dus voor de modale bluesfan op bekend terrein, toch even wat feiten.
Melvin Taylor zag voor het eerst de zon in Jackson, Mississippi in 1959, maar al snel verhuisden zijn ouders naar Chicago. Na de split van The Translators (een funk-, jazz- discoband in de stijl van Earth, Wind & Fire) kwam hij in de blues terecht. Die was hem allerminst onbekend: via nonkel Floyd Vaughan kwam hij in contact met de muziek van Muddy Waters, B.B. King, Albert King, Jimmy Reed en zelfs Jimi Hendrix. Hij speelt in de jaren tachtig in de clubs van de West Side van Chicago, vaak in Rosa’s Lounge, blues club die er in 1984 kwam en nog altijd bestaat, de ‘friendliest blues lounge’, zo’n beetje de Banana Peel van Chicago! Melvin maakt voor het eerst naam als hij vroeg in de jaren tachtig Joe Willie ‘Pinetop’ Perkins, de legendarische pianist van Robert Nighthawk en Muddy Waters, en Willy ‘Big Eyes’ Smith vervoegt in The Legendary Blues Band voor een Europese tournee.
Daarna zou hij vaak naar Europa trekken et zijn eigen The Slack Band. Vroege platen komen uit op een Frans label (‘Blues On The Run’ in 1982 en ‘Plays The Blues For You’ in 1984 op Isabel Records) Zijn reputatie groeit: in 1986 staat hij op het Chicago Jazz Festival, een jaar later op het Chicago Blues Festival. Tussen 1995 en 2002 neemt hij vier platen op met The Slack Band op Evidence, dat ook zorgt voor heruitgaven. Tussen 2010 en 2013 verschijnen drie platen op zijn eigen Melvin Taylor Productions. Zijn platenproductie lijkt niet overweldigend maar kwaliteit wint het makkelijk van kwantiteit.
Wat maakt Melvin Taylor zo speciaal? Ling Blues beschrijft het als volgt: ‘Taylors arsenaal bestaat uit zijn onvoorstelbare speelsnelheid, zijn nerveuze spelen met de wah-wah pedaal, een ongelofelijk breed klankenspectrum, zijn vermogen de snaren te buigen voor dramatische effecten. Hij verlegt voortdurend de grenzen van zijn mogelijkheden’. Jazz Ties voegt er nog aan toe: ‘His wild man abandon’… Aan woeste overgave dus geen gebrek! Maar het is vooral zijn muzikaliteit die bewondering afdwingt. Geen wonder dat men hem plaatst in d e rij van de allergrootsten van de giaar als Wes Montgomery, Chet Atkins, George Benson, Leo Kottke, Pat Metheny…

Antoine Légat.

P.S. Zoals we het in de mail ontvingen: ‘The musicians Melvin is bringing with him to Europe are: Bernell Anderson (Chicago) – keyboards; BT Richardson (Washington, DC) - bass guitar & vocals; Steve Walker (Washington, DC) – drums. The band is now known as The Melvin Taylor Band. Melvin is really looking forward to playing at the Banana Peel again! He is playing better than ever!’

leden 15 euro
niet-leden 18 euro
deuren 19h - concert 20h15

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors