facebook mailing
 
              BP 
  Yo Yo Men - A Blue Blot tribute
  10 september 2018 - 20h15
  met online voorverkoop vanaf 13 augustus 2018
   
 
 

Blue Blot, die naam klinkt als een klok bij alle liefhebbers van Belgische blues en rock, als een kwaliteitslabel. En lange niet alleen de Belgische, want Blue Blot, dat was internationale klasse, yes sir! Singer-songwriter en dwarsfluitist Luke Walter Jr., alias van Luc Renneboog, richtte de groep op in 1986. Een jaar later was er al een plaat, ‘Shopping For love’, die nog onder de radar bleef. Maar het charisma van Luc was toen al onmiskenbaar en in 1991 was het hek van de dam met het spetterende album ‘Bridge To Your Heart’, al snel gevolgd door het al even succesvolle ‘Where Do We Go’. Een resem singles, eigen werk en covers, deed het uitstekend in de ether en in de verkoopcijfers: ‘September’, ‘Who Is He And What Is He To You?’ (van Bill Withers), ‘I’ll Be Home On Christmas Day’ (ooit een hit voor Elvis), ‘Pretty Good’, ‘Where Do We Go From Here?’ (van Charles Alexander) en ‘Hold The Line’ (van Toto), je hoort ze af en toe nog, gedragen door die warme, diepe, in soul gedrenkte stem van Luke Walter Jr.
Maar toen sloeg het noodlot toe: in 1993 stelt men leukemie vast bij Luc. Hij verlaat zelfs tijdelijk de groep. Er komt wel een ‘Live’. Luc vecht terug. In 1994 neemt de groep het magnum opus ‘Yo Yo Man’ op o.l.v. producer Tony Platt (die al gewerkt had met The Who, Led Zeppelin, Iron Maiden, AC/DC en Buddy Guy) Blue Blot werkt op ‘Yo Yo Man’ ook samen met Tony Joe White die met zijn vrouw Leann White het titelnummer ‘Yo Yo Man’ pende. Tony Joe White levert nog een nummer aan (het broeierige ‘Closing In On The Fire’), dat hij ook produceert. Blue Blot neemt in totaal vier nummers op in de legendarische Muscle Shoals Sound Studios in Sheffield, Alabama, een eer die weinig Belgische artiesten te beurt viel (de andere songs werd in twee Belgische studio’s ingeblikt) Tony Joe White onderhoudt in die dagen met Luke nauwe vriendschapsbanden.
Even lijkt het dus beter te gaan met Luc en hij maakt een heerlijke soloplaat ‘Back To Normal’ (1996), waarop zijn prachtige stem nog één keer indruk maakt. Korte tijd hierna bezwijkt Luke Walter Jr. echter, familie, vrienden en medemuzikanten verweesd achterlatend. VRT-radio herneemt in de dagen erna een al eerder uitgezonden, prachtig, diepgravend en warmmenselijk gesprek met Luc, een fijn coda voor een grote meneer. Met Steve Clisby krijgt Blue Blot in 1996 een nieuwe zanger. Er verschijnt in 2000 een ‘best of’ die de naam ‘Blunk’ meekrijgt, een verwijzing naar het eigen karakter van de muziek van de groep, een uitgebalanceerd samengaan van blues en funk. Er zijn er die denken dat dit het eindpunt was voor Blue Blot, maar dat was helemaal niet zo. Wat volgt, is een behoorlijk complex verhaal dat tot in deze eeuw loopt en dat de moeite van het napluizen loont.
Maar nu is er deze veelbelovende hommage. De Yo Yo Men hebben hun naam uiteraard geleend van de titel van de intussen iconische plaat uit 1994. Met niet minder dan elf mensen staan de Yo Yo Men op het podium (opgelet voor die sakkerse balken boven de stage van Banana Peel!) Meteen valt de naam van bassist Jan ‘Bass Papa’ Meyers op, medeoprichter van Blue Blot. Er staat met backing vocaliste Catherine Mys en trombonist Carlo Mertens nog bekend volk van vroeger dagen op toneel. Ritchie Severijns, die samen met Marty Townsend de gitaren verzorgde bij de moederband, staat op de loonlijst van deze Yo Yo Men. Marty was jarenlang de rots in de branding bij Blue Blot, maar hij keerde terug naar California en is helaas nu niet van de partij. Een fijne surprise voor de vele trouwe Blue Blot fans is wellicht de aanwezigheid van zanger Luc De Vlieger, die met zijn soulvolle stem het timbre van Luke Walter Jr. benadert. Luc was Blue Blot fan van het eerste uur en zong in 1996 tijdens de Blue Blot tribute op de Korenmarkt in Gent. Daar kreeg hij een overdonderend applaus kreeg. Luc speelt ook keys.
Jan Meijers en manager Wilfried Brits zochten bewust niet naar een Luke Walter Jr imitator. Ze vonden in Peter Versluys een schitterende zanger met een innemende podiumprésence. Men noemt hem niet voor niets de ‘James Brown van het Meetjesland’. Peter speelt o.a. met de Plareen Men, een nog jonge formatie maar bestaande uit stuk voor stuk veteranen. De Plareen Men leveren aan de Yo Yo Men gitarist Willy De Vleeschouwer (die men aan het BP publiek niet meer hoeft voor te stellen), bassist/percussionist Bart Steuperaert en drummer Kay Van de Casteele, Op de keyboards vinden we Wouter Debode. De naam van de saxofonist bleef nog even achterwege, maar we zijn er zeker van dat de finale keuze van Carlo Mertens iedereen zal verrukken: Nero Verhaert, amper vijftien maar nu al een fenomeen, maakt immers het elftal compleet. De liefhebber mag zich aan een stevige portie blunk verwachten, een triomfantelijke reis doorheen de onvergetelijke songs van Blue Blot, een daverende start van een boeiend najaar in onze geliefde club…

Antoine Légat.

leden 15 euro
niet-leden 18 euro
deuren 19h - concert 20h15

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors