facebook mailing
 
              BP 
  Morblus
  10 december 2018 - 20h15
   
 
 

Op enkele dagen na zal het op 10 december twee jaar geleden zijn dat bluesband Morblus, afkomstig uit Verona (de stad van Romeo & Juliet), nog in Banana Peel optrad. Dat was toen minstens voor de achtste keer. We vonden alvast 10 april 2006 – 4 juni 2007 – 27 oktober 2008 – 4 mei 2009 – 11 april 2011 - 25 februari 2013 – 15 december 2014 en dus 19 december 2016 als eerdere concertdata. Daarmee breken ze geen record (dat is nog altijd stevig in handen van ons aller Dana Gillespie), maar het bewijst wel dat de band rond gitarist Roberto Morbioli aansloeg bij het trouwe publiek van Banana Peel.
Morbioli stichtte de groep in 1991 als Italiaanse uitvoering van een Amerikaanse blues, rhythm & blues, soul, funk en eigenlijk ook wel een ietsiepietsie rock formatie, dan wel één die ‘the power and the groove’ zoals de band dat zelf noemde hoog in het vaandel droeg. Want de Bühne was de natuurlijke biotoop waarin Morblus helemaal tot zijn recht kwam. Een concert van Morblus betekende een hoogmis voor de liefhebber van stomende blues, het onvermijdelijke resultaat van jarenlang onafgebroken, intens en met volle goesting toeren.
We spreken in de verleden tijd omdat er op twee jaar tijd zeer veel water gestroomd is door de Adige, de rivier die Verona bespoelt. We stelden toen al vast hoe vaak Morbioli de samenwerking met andere mensen aangaat, verleden jaar nog met Guitar Shorty, nog onder de naam Morblus: het is de aard van het beestje, want voor Roberto is de blues een sociaal gebeuren. Na ruim een kwarteeuw vond hij het moment aangebroken om terug te keren naar de wortels, de uitgepuurde sound van het basic elektrische trio, met minder fiorituren en effecten. Het verklaart meteen de titel van zijn eerste plaat als Rob Mo, ‘From Scratch’: Morbioli begint opnieuw vanaf nul. De trailer op zijn site (https://www.robmo.eu/from-scratch/) vertelt het hele verhaal: naast blues zijn ook rock, soul en R&B maar altijd op dat bedje van blues en met die specifieke groove, wat dacht je.
Bassist Stefano Dellaporta, die al negen jaar met Roberto speelt en ook al in Banana Peel was, kan zich helemaal vinden in de frisse aanpak van Rob Mo, temeer daar het goeie van Morblus (en dus van Morbioli) bewaard blijft in het fonkelnieuwe trio. Drummer Nic Taccori looft de grote verscheidenheid van de songs, die toch hun eenheid vinden in het geluid en de schriftuur, de schrijfstijl van Roberto. Geluidstechnicus Marcus Praed benadrukt dan weer de ouderwetse aanpak van het trio: ze nemen live op, in één trek, zonder overdubs of later toegevoegde geluidjes of effecten. Dat Praed als Duitser ook door de Italiaanse keuken van Rob betoverd is, moet u maar in de trailer ontdekken. Vast staat dat we de Morbioli weervinden die we al zovele jaren kennen en waarderen: hij is nog steeds even gedreven, enthousiast, zot van zijn gitaren en vast van plan van het trio een blijver te maken in het internationale muzikale gebeuren.
Aan de concertkalender te zien zal ook Rob Mo de blijde boodschap 'From Scratch' verkondigen in een niet aflatende stroom van concerten. Het optreden in Banana Peel is het enige in België in de komende tijd. Voor de vele boeiende projecten waarin Roberto zijn inbreng heeft, verwijzen we graag naar de site (https://www.robmo.eu/projects/) In elk geval, wat ons betreft komt de Goede Sint dit jaar vier dagen later dan andere jaren!
Antoine Légat


leden 12 euro
niet-leden 15 euro
deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors