facebook mailing
 
              BP 
  New Blues Generation 2018
  presale/voorverkoop vanaf 10 oktober 2018
  12 november 2018 - 20h15
   
 
 

De New Blues Generation Tour (NBGT) is een jaarlijks gebeuren dat te vergelijken valt met het al sinds jaar en dag naar Europa overwaaiende Chicago Blues Festival (CBF) Gezien de NBGT in 2014 een aanvang nam, is dit de vijfde keer. Waar het CBF niet specifiek let op de leeftijd van de artiesten (al zitten daar wel eens jonge talenten tussen) maar wel, min of meer, op de relatie met Chicago, richt de NBGT zich op de jeugd en heeft ze geen geografische grenzen. Zo kon Europa kennis maken met toppers in wording als Shawn Holt, Marquise Knox (met Kat Riggins in 2017) en Mr. Sipp. Shawn Holt (zoon van Morris Holt, alias Magic Slim) was met The Teardrops al te gast in Banana Peel begin 2018, nl. op 29 januari, en Knox bezocht de club op 15 oktober 2012. Trouwe bezoekers weten dus dat we het niet over de eerste de besten hebben. Mr. Sipp (alias Castro Coleman) van zijn kant, won in 2014 de International Blues Challenge (IBC) en zijn laatste cd ‘Knock A Hole In It’ (2017) maakte inderdaad stukken.
Naar een gelijkaardig niveau groeien de deelnemers aan de New Blues Generation Tour 2018. Waar bij vorige uitgaves vooral geput werd uit het talent van de Deep South, uiteraard rond de Mississippi, is dit jaar Chicago aan de beurt met de nog erg jonge zanger en gitarist Jamiah Rogers en zangeres Annika Chambers. Jamiah Rogers is niets minder dan een komeet aan het blues firmament. Vader Tony Rogers is bassist en thuis was het al muziek wat de klok sloeg. Jamiah heeft nooit iets anders gekend. Toen hij drie was zat hij op de keldertrap te luisteren naar pa’s band die in de kelder aan het repeteren was. Op zijn 21ste heeft Jamiah al drie platen achter de kiezen, de eerste (‘In The Pocket’) toen hij amper zeven was! Was de tweede nog erg geïnspireerd door Jimi Hendrix (geen kwaaie invloed trouwens!!!), dan is de laatste al doordrongen van de geest van de elektrische Chicago blues. Deze ‘Blues Superman’ (2018), waarop vader Tony de bas beroert en Jamiah zelf drumt, opende meteen deuren. Al heeft men niet gewacht op het album om het jeugdige talent op te pikken: zo kreeg hij al een uitnodiging om aan te treden in Buddy Guy’s Legends (september 2017), toch een bekroning voor elke bluesman. Het muzikale pad van Jamiah ligt duidelijk in de blues, maar in zijn persoonlijk pantheon heeft hij ook plaats voor The Isley Brothers, Carlos Santana en Bob Marley, naast de te verwachten Albert en Freddy King, Willie Dixon en John Lee Hooker. Jamiah brengt ook papa Tony en zijn vaste drummer Di’onte Skinner mee.
Annika Chambers is niet veel ouder, maar ze heeft al een hele weg afgelegd. Ze werd in een erg christelijk milieu grootgebracht. Niet verwonderlijk dat ze met haar zangcapaciteiten lid was van het lokale gospelkoor. Het was echter tijdens haar tweejarige ‘tour of duty’ in de US Army dat ze zich bewust werd van haar talent. Eén van haar kolonels hoorde haar zingen en vroeg haar het National Anthem (Star-Spangled Banner) te zingen op een plechtigheid. Dat sloeg in als een… bom en ze werd meteen… gebombardeerd tot eerste keus bij muzikale evenementen. Ze maakte weldra deel uit van een tour band die zowel in Kosovo als Irak de troepen voorzag van amusement. Er zijn minder leuke manieren om het moreel op te krikken! Toen ze in 2011 terugkeerde in Houston wist ze wat ze moest doen: een band bijeenzoeken (dat werd The House Rules Band) en de hort op gaan! In 2014 bracht ze haar eerste cd uit, toepasselijk ‘Making My Mark’ geheten, en ze haalde er meteen een nominatie mee binnen als ‘Best New Artist 2015’ op de Blues Music Awards (van de Blues Foundation in Memphis) Na een serieuze dip in haar loopbaan (ze deed er boete voor en dus voor altijd zand erover), bracht opvolger ‘Wild & Free’ (2017) de bevestiging: deze krachtige nieuwe blues stem was ‘here to stay’. Begeleid door de uitmuntende Phantom Blues Band (de formatie van Taj Mahal!) en met John Cleary als één der hoge gasten doet Annika Chambers met ‘Wild & Free’ een gooi naar de titel van Queen Of The Blues (titel die Koko Taylors dochter Cookie doorgaf aan Shemekia Copeland).
Dat de clash tussen de blues superman en de aspirant koningin vonken zal geven, lijdt nauwelijks twijfel. De blues kryptonite ligt al klaar…

Antoine Légat.

NEW BLUES GENERATION 2018 LINE UP
Jamiah Rogers (guitare et voix) - Tony Rogers (basse et voix) - Di'onte Skinner (batterie) - Michael Hensley (clavier) - Annika Chambers (voix)

leden 15 euro
niet-leden 18 euro
deuren 19h - concert 20h15
met voorverkoop

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors