facebook mailing
 
              BP 
  Melvin Taylor - CANCELLED
  16 maart 2020 - 20h15
   
 
 

Zanger-gitarist Melvin Taylor was laatst te gast op maandag 8 oktober 2018. Dat was na een afwezigheid van vele jaren. Een decennium lang was Taylor vaste gast in BP. We hebben dat ven opgelijst: 26-4-1992 Melvin Taylor + Fullhouse (B) - 22/23-11-1993 Melvin Taylor & The Slack Band - 29-11-1994 Melvin Taylor & The Slack Band (support Banana Peel Blues Band) - 11-5-1998 Melvin Taylor & The Slack Band - 8/9-1-2001 Melvin Taylor & The Slack Band + Chico Banks. Hopelijk zijn we er geen vergeten? In de nineties behoorde hij tot de top van de blues en daar heeft hij zich wonderwel gehandhaafd. Sterker nog, zijn entourage maakt zich sterk dat ‘He is playing better than ever’: zie beneden! We kunnen dat alleen maar beamen. Goede wijn behoeft geen krans, zeker als het een Château Mouton Rothschild, Premier Cru Classé is, zoals Melvin Taylor. Al zitten we dus voor de modale bluesfan op bekend terrein, toch even wat feiten.
Melvin Taylor zag voor het eerst de zon in Jackson, Mississippi in 1959, maar al snel verhuisden zijn ouders naar Chicago. Na de split van The Translators (een funk-, jazz- discoband in de stijl van Earth, Wind & Fire) kwam hij in de blues terecht. Die was hem allerminst onbekend: via nonkel Floyd Vaughan kwam hij in contact met de muziek van Muddy Waters, B.B. King, Albert King, Jimmy Reed en zelfs Jimi Hendrix. Hij speelt in de jaren tachtig in de clubs van de West Side van Chicago, vaak in Rosa’s Lounge, blues club die er in 1984 kwam en nog altijd bestaat, de ‘friendliest blues lounge’, zo’n beetje de Banana Peel van Chicago! Melvin maakt voor het eerst naam als hij vroeg in de jaren tachtig Joe Willie ‘Pinetop’ Perkins, de legendarische pianist van Robert Nighthawk en Muddy Waters, en Willy ‘Big Eyes’ Smith vervoegt in The Legendary Blues Band voor een Europese tournee.
Daarna zou hij vaak naar Europa trekken met zijn eigen The Slack Band. Vroege platen komen uit op een Frans label (‘Blues On The Run’ in 1982 en ‘Plays The Blues For You’ in 1984 op Isabel Records) Zijn reputatie groeit: in 1986 staat hij op het Chicago Jazz Festival, een jaar later op het Chicago Blues Festival. Tussen 1995 en 2002 neemt hij vier platen op met The Slack Band op Evidence, dat ook zorgt voor heruitgaven. Tussen 2010 en 2013 verschijnen drie platen op zijn eigen Melvin Taylor Productions. Zijn platenproductie lijkt niet overweldigend maar kwaliteit wint het makkelijk van kwantiteit.
Wat maakt Melvin Taylor zo speciaal? Kenners hebben dit voor ons al uitgeschreven! Living Blues beschrijft hem als volgt: ‘Taylors arsenaal bestaat uit zijn onvoorstelbare speelsnelheid, zijn nerveuze spelen met de wah-wah pedaal, een ongelofelijk breed klankenspectrum, zijn vermogen de snaren te buigen voor dramatische effecten. Hij verlegt voortdurend de grenzen van zijn mogelijkheden’. Jazz Ties voegt er nog aan toe: ‘His wild man abandon’… Aan woeste overgave dus geen gebrek! Maar het is vooral zijn muzikaliteit die bewondering afdwingt. Geen wonder dat men hem plaatst in de rij van de allergrootsten van de gitaar als Wes Montgomery, Chet Atkins, George Benson, Leo Kottke, Pat Metheny…

Antoine Légat.

Line-up: Melvin Taylor (gitaar en zang) - Bernell Anderson (keyboards) - B.T. Richardson (bas) - James Carter (drums)

deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie
leden 17 euro
niet-leden 20 euro

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors