facebook mailing
 
              BP 
  Liz Mandeville & Big Dez
  16 december 2019 - 20h15
   
 
 

Beiden waren al in Banana Peel, de Amerikaanse Liz Mandeville met de Bluescrowns op 10 september 2007 en Fransman Phil Fernandez met zijn band Big Dez op 16 juni 2008.
Mandeville is een door de wol geverfde zangeres, gitariste en songschrijfster, die haar eerste band al in 1983 opstartte. De liefhebber kent haar als Chicago blues performer die de zalen waar ze optreedt in lichtelaaie zet, maar Liz is veel meer: ze schrijft haar eigen songs, meer nog, ze heeft er honderden geschreven. Die kan ze kwijt op haar eigen cd’s, voorlopig zeven in getal, tussen ‘Look At Me’ in 1996 en ‘The Stars Motel’ uit 2016. Maar ze heeft ook anderen van prima songs voorzien, met lyrics die ‘ergens over gaan’ en steekhouden. En ze kan die songs kwijt op het door haarzelf gerunde Blue Kitty Music label. Maar daar houden haar gaven niet op, gaven die ze vrijuit kon ontwikkelen bij haar thuis, want ze groeide op in een gezin van kunstenaars in Wisconsin. Haar vader zong folk, speelde gitaar en leerde zijn dochter… schilderen, iets wat ze tot op heden doet. Moeder gaf les en hield zich bezig met theater. Daarom ging Liz, die al vroeg gitaar had leren spelen, in 1979 theater studeren in Chicago… en dan kwam de blues naderbij, zeker toen, ze haar latere (intussen ex-)man Willie Greeson (alias Willie Phillips van de Legendary Blues Band leerde kennen) Na een banale maar erg vernederende ruzie met een Chicago bandleader, die haar ‘verweet’ een blueszangeres te zijn, ging ze muziektheorie studeren en met glans studeerde ze af aan het Columbia College. Ze leerde ook haar stem optimaal te gebruiken. Acht jaar studeerde ze daarvoor bij een bariton, die haar bovendien leerde dat performen in wezen een atletische prestatie is. Wat haar niet belet om guitig en humorvol uit de hoek te komen. Het gaat van dan af snel opwaarts, een boeiende geschiedenis van bands, projecten en samenwerkingen allerhande, optredens in States, Canada en Europa. Dat is te uitgebreid om hier volledig uit de doeken te doen, maar is voldoende gedocumenteerd op het net. Kans is groot dat u ze, als trouw festival- en concertbezoeker, al ergens aan het werk zag. Samen met bassist Aron Burton ging ze een langdurige werkrelatie aan, ze speelde met eindeloos veel mensen, te beginnen bij onder meer Willie Kent. Ontelbaar zijn de Chicago blues clubs waar ze (als enige blanke) optrad of artiest in residentie was. Ze treedt geregeld op in het Chicago Blues Festival en is lid van Chicago Women In The Blues (zie https://www.facebook.com/events/reggies/chicago-women-in-the-blues/1356824514388455/) We zullen het maar niet hebben over de awards die ze verzamelde, vooral voor haar albums en individuele songs! Het beeld van deze rasartieste zou echter zeer onvolledig zijn als we niet vermelden dat ze een meester is op de Louisiana washboard, muziekjournaliste is (voor Chicago Blues Guide), schildert en visuele kunsten beoefent, computerkunst maakt en juwelen ontwerpt, allemaal met hetzelfde ogenschijnlijke gemak en eigenzinnige kwaliteit.
Big Dez ontstaat in 1996 als gitarist Phil Fernandez samen met keyboardsman Bala Pradal Amerikaanse en Engelse bluessongs inoefent. Heel snel breidt het gezelschap uit met o.a. bassist Lamine Guerfi. Parijse bars vormen het decor van de eerste jaren van Big Dez, maar al snel steekt de band de oceaan over richting Chicago, Austin en Saint Louis. In 2003 ontstaat debuutalbum ‘Sail On Blues’ in Austin, TX, het jaar daarop gevolgd door ‘Night After Night’, ook al in Austin ingeblikt. In hoog tempo volgen de cd’s elkaar op en het is dan ook geen verrassing als Big Dez geselecteerd wordt om Frakrijk te vertegenwoordigen in de International Blues Challenge (IBC) in Memphis, TN, in 2009. De band schuimt tot op heden met opvallend succes de festivals en blueszalen van Europa en de States af. Naast Guerfi is ook gitarist Rod(olphe) Dumont uitgegroeid tot vast lid van de groep. Op het achtste en recentste album ‘Last Train’ spelen o.a. toetsenvrouw Lea Worms (ook present in BP), Lucky Peterson en ‘Sax’ Gordon Beadle mee.
Samengeteld vormen Liz Mandeville een berg blueservaring en -talent… Hoe zij in 2016 mekaar vonden? Daar hebben we eigenlijk het raden naar… Maar daarover zullen ze tijdens hun ongetwijfeld zinderend concert in BP wel een tip van de sluier lichten…

Antoine Légat.

Phil Fernandez guitar & vocal - Liz Mandeville guitar & vocal – Rod Dumont guitar - Lea Worms keys - Lamine Guerfi bass - Juli Villegas drums


deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie
leden 15 euro
niet-leden 18 euro

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors