facebook mailing
 
              BP 
  Renaud Patigy & Zanzigroove with special guest Jimmy Molière
  18 februari 2019 - 20h15
   
 
 

Renaud Patigny & Zanzigroove with special guest Jimmy Molière Maandag 18 februari 2019 Op 31 oktober 2016 speelde Renaud Patigny voor het laatst in Banana Peel. Dat was niet voor het eerst: de bevlogen boogiewoogie pianist had toen al enkele opmerkelijke concerten in de Ruiseleedse club gespeeld. We denken aan het optreden met de wonderlijke Franse boogie pianist extraordinaire Fabrice Eulry (15 oktober 2007) en dat met ‘The Boss Of The Boogie’, de Amerikaanse zanger-pianist Rob Rio (17 november 2008) Brusselaar Renaud Patigny is lange niet de enige boogiewoogie pianist van stand die ons land rijk is, maar hij is wel degene die onze nationale driehoek op de kaart zette, sinds hij zijn stoute schoenen aantrok om in het hol van de leeuw, thuis bij de organisator van het jaarlijkse boogiewoogie festival in Cincinnati, Ohio, achter de 88 toetsen te kruipen en daar voor het vaderland weg op te hameren tot verrukking van het kruim van de toenmalige BW-pianisten onder wie een verbaasde Big Joe Duskin. Het hoogst grappige ‘Alvermannetje met zijn sikje’, zoals BP-programmasamensteller Franky Van de Ginste hem ooit liefdevol typeerde, mag dan een lichtjes bevreemdende aanblik bieden, met zijn bijna duivelse glimlach, vanonder zijn hoedje in Tiroler stijl en vanachter zijn das met pianoklavierprint, en niet te vergeten zijn witte schoentjes, maar de man verdient alle respect en bewondering voor zijn niet in te dijken passie, zijn ontoombaar optimisme en zijn gave om ook andermans talent te ontdekken, te erkennen en kansen te geven. Met een eerste versie van zijn formatie Zanzibar stond Renaud in de BP op 6 februari 2012. In oktober 2016 was het de beurt aan een volledig omgewerkt Zanzibar 2.0. Renaud heeft intussen de naam veranderd in Zanzigroove (om een heel praktische reden: als je ‘Zanzibar’ googelt, kom je overal terecht… behalve bij die band!), maar de formatie bestaat nog steeds uit precies dezelfde leden. En dat heeft een reden, die de bezoeker van het vorige concert de visu kon vaststellen. Het gaat om een hechte groep goed op mekaar ingespeelde muzikanten, onvervalste klassenbakken. Er is mondharmonicavirtuoze Geneviève Dartevelle, die ook de didgeridoo beheerst. Zij is grotendeels autodidacte maar heeft zich gelaafd aan het werk van grootmeesters als Jean-Jacques Milteau en Thierry Crommen. Geneviève werkte in het verleden al met velen samen, ook in Banana Peel: zo was ze hier in trio met Cisko Herzhaft en Tom De Wulf op 14 mei 2018. Verder zijn er percussionist en zanger Kankan Bayo uit Conackry (Guinee), meester in de complexe Afrikaanse ritmiek, en de Burundese zanger met de fantastische van blues en Afrika doordrenkte stem, Désiré Ntemere. Vorige maal deed Désirée een opvallende interventie op de trombone. Renaud heeft beloofd dat we daar meer van gaan horen: de combinatie harp en trombone is trouwens du jamais entendu!
Special guest in dit concert is niemand minder dan Jimmy Molière, die wereldfaam geniet als leadgitarist van Fats Domino, iets wat hij 25 jaar lang deed. Molière is een groot bewonderaar en epigoon van topgitaristen als Wes Montgomery (1923-68) en Charlie Christian (1916-42) Ook met anderen speelde de man uit Plaquemines Parish, Louisiana, zodat hij van begeleiden een Kunst gemaakt heeft (we vermelden enkel Ernie K-Doe, The Neville Brothers, B.B. King) Na de doortocht van orkaan Katrina, die zo lelijk huishield in thuisbasis New Orleans, verhuisde hij naar Oostende, waar hij eindelijk aan zijn eerste eigen kwartet toe kwam. Het Jimmy Molière Quartet speelde in BP op 5 december 2011. Met Renaud & Zanzigroove speelde minzame Jimmy al eerder mee. Dat kan u hier bewonderen: https://www.youtube.com/watch?v=3AySGkW_TkE .
In het eerste deel is er de projectie van een film over de geschiedenis van de Afro-Amerikanen, de bronnen van hun muziekstijlen in beeld en klank (boogie woogie, blues, scat song, …) Afwisselend beelden livemuziek, met commentaar tussen elk nummer, op drie na allemaal composities van Zanzigroove, met occasionele inbreng van Jimmy Molière. Het tweede deel is een eerbetoon aan Chuck Berry (zonder beelden) met zijn songs. Jimmy Moliere speelt alles mee en draagt één eigen song bij.

Antoine Légat


deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie
leden 15 euro
niet-leden 18 euro

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors