facebook mailing
 
              BP 
  Djangofolllies 2019: Les Doigts de L’Homme
  21 januari 2019 - 20h15
   
 
 

Dit jaar is het de 25e maal dat de vzw ‘De Vrienden van Brosella’ het initiatief nemen om de verjaardag van manouche Django Reinhardt (23 januari 1910 – 16 mei 1953) gepast te vieren. Een kwarteeuw Djangofolllies, dat kan tellen! Is Django dan echt zo’n belangrijke muzikant, vraagt u zich af? Ja hoor! Dat kan niet voldoende onderstreept, maar graag laten we andermans oordeel op u los: ‘Django heeft iets gedaan wat maar weinigen kunnen. Hij was zo groot dat hij op zijn eentje een muziekgenre (Hot-Club Jazz of Gypsy swing) heeft doen ontstaan. Hij was een virtuoos gitarist met een groots gevoel voor lyrisme, evenwicht en structuur. Hij nam elementen uit de toen bestaande jazz, musette en zigeunermuziek en hersmeedde dit op een zo overtuigende originele en tijdloze manier dat men werkelijk van genie kan spreken. Hij geldt als één van de belangrijkste muziekhervormers uit de 20ste eeuw.’ Aan het woord is Waso De Cauter, die we gerust als ervaringsdeskundige in de gypsy jazz naar voor mogen schuiven.
Djangofolllies (3 maal ‘L’ – het is dus geen tikfout!) omvat dit jaar 33 optredens verdeeld over 27 locaties, van Django’s geboorteplaats Liberchies (in Henegouwen) over Brussel, Gent en Borgerhout tot Ieper, allemaal in de loop van de tweede helft van januari 2019, zetten dat in de verf (zie https://djangofolllies.be/) De grootste namen komen langs, onder meer Koen De Cauter met Fapy Lafertin en Rony Verbiest, Tcha Limberger Trio & Quinn Bashand’s Brishen, Gwen Cresens & Ben Faes… Het zou ons niet verwonderen als u enkele van deze namen herkent… van een vorig concert in Banana Peel. Zo was Brishen hier al op 16 januari 2017.
Banana Peel nodigt dit jaar een formatie uit die het gedachtengoed en de traditie van de grote Sinti-gitarist (met slechts drie ‘bruikbare’ vingers aan zijn linkerhand door een brand in zijn woonwagen) niet gewoon respecteert en verderzet, maar volledig belichaamt, het kwintet van Les Doigts de L’Homme dat uit de Ardèche du Nord in Frankrijk afkomstig is. Ze zweren hedendaagse invloeden beslist niet af, maar de manouche jazz vormt onwrikbaar de soliede basis. Dat is zo sinds vijftien jaar, sinds hun eerste cd ‘Dans le Monde’, waarmee ze meteen hun credo afleverden en vriend en vijand overtuigden van hun uitzonderlijke kunnen. Ze flankeren hun onweerstaanbaar swingende gipsy jazz met zigeunerrock, Keltische klanken, flamenco, Frans chanson, klassieke thema’s… alles wat ze op hun weg tegenkomen en kan ingepast in hun stijl. Dat doen ze met een ronduit fenomenale technische beheersing, het waarmerk van Les Doigts de L’ Homme (‘De Vingers van de Mens’), wier naam natuurlijk een woordspeling is op ‘Les Droits de L’Homme’, ‘De Rechten van de Mens’. Ondanks die verpletterende virtuositeit blijft het geheel luchtig en bijzonder verteerbaar, onder anderen door de fijne humor waarmee ze hun muziek larderen. Het staat hen ook toe om overal hun mannetje te staan, op grote festivalpodia, op drukke straatfeesten maar even goed in de beslotenheid van een intieme luisterclub… zoals Banana Peel!
Oorspronkelijk waren Les Doigts de L’Homme een kwartet, maar er is enige tijd geleden een percussionist bijgekomen, wat de speelmogelijkheden nog verbreed heeft. Ze presenteren vanzelfsprekend hun meest recente album, ‘Le coeur des vivants’ (2017), maar het oudere werk komt evenzeer aan bod, in een nieuwe livrei dan nog. Dat komt dan uit volgende schitterende platen: ‘Dans le monde‘ (2003), ‘Gipsy jazz nucléaire’ (2004), ‘Les doigts de l’homme’ (2005), ‘Les doigts dans la prise’ (2008), ‘1910’ (2011) en ‘Mumbo Jumbo’ (2013) Ze staan uiteraard ook op een aantal compilaties te blinken. Misschien spelen ze op 21 januari wel hun versie van ‘Le poinçonneur des lilas’ van Serge Gainsbourg, dat ze in 2016 zo briljant bijdroegen aan ‘Gainsbourg In Jazz – Tribute to Gainsbourg By The Greatest Contemporary Jazz Sngers’.

Antoine Légat

Line-up: Olivier Kikteff: gitaar - Yannick Alcocer: gitaar - Benoît Convert: gitaar - Tanguy Blum: contrabas - Nazim Aliouche: percussie

deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors