facebook mailing
 
              BP 
  Joe Filisko & Eric Noden
  22 oktober 2018 - 20h15
   
 
 

Sinds 2004 zijn Joe Filisko & Eric Noden een duo, het equivalent, alle verhoudingen en verschillen in acht genomen, van Sonny Terry & Brownie McGhee. Joe Filisko is een alom erkend meester van de diatonische mondharmonica. Niet alleen bespeelt hij ze, hij bouwt ze ook om (customizing) Zo heeft hij zijn inbreng bij het Duitse topmerk Hohner, die hem beschouwt als ’s werelds grootste autoriteit in dit instrument. Zelfs Bill Clinton heeft een ‘Filisko’ harp! Joe is tevens lesgever aan de Old Town School of Folk Music in Chicago, die vanaf 1957 een vitale rol zou spelen in het ontwikkelen van jong talent en het lanceren van menige loopbaan in muziek, theater, dans en andere kunstvormen. Ruim 6000 studenten komen er wekelijks langs. Daaronder bijna de helft kinderen. Zoals te verwachten heeft Filisko ook de status van historicus en researcher van de blues harp. Hij kwam als harpist aan de oppervlakte in 1992. In 2001 ontvangt hij de prestigieuze Harmonica Player of the Year Award van de SPAH, de Society of Preservation and Advancement of Harmonica, de bekroning voor zijn uitzonderlijk talent. De laatste drie winnaars waren Stevie Wonder, Jason Ricci en Hermine Deurloo… Om maar te zeggen! Geregeld nodigt men Filisko uit voor de Harmonica Masters Workshops in Trossingen, Duitsland (fait divers: al is Joe volbloed Amerikaan, hij werd geboren in Giessen, Duitsland) Daar ontmoet hij allicht wel eens Carlos del Junco, die andere diatonische virtuoos, die op 7 november 2017 in Banana Peel te gast was.
Eric Noden is ook al niet de eerste de beste: zijn gitaarspel zit verankerd in de blues van de jaren dertig en veertig van vorige eeuw, met als referentiepunten Charley Patton, Reverend Gary Davis, Blind Blake en Mississippi John Hurt. Hij vergenoegt zich niet met het spelen van het oude repertoire, dat hij overigens nieuw leven inblaast, maar hij schrijft ook songs in de geijkte stijlen. Noden komt van Ohio en begon als achtjarige op de elektrische gitaar, maar hij schakelde al snel over op fingerpicking. In 1994 vestigde hij zich in Chicago. Daar speelde hij sindsdien met vele blueslegendes, onder wie Billy Boy Arnold, de harpist van Bo Diddley. Noden heeft de laatste cd van Arnold geproduceerd.
Joe Filisko en Eric Noden samen, dat is een ‘match made in heaven’. Dat bewijzen ze met hun ‘vooroorlogse’ blues op elk concert maar ook op vier cd’s (ze hebben ook apart een discografie) ‘I.C. Special’ kwam uit in 2009. In 2014 brachten ze ‘On The Move uit’. Op ‘Solid Ground’, soloplaat van Eric Noden, is Filisko één der gastmuzikanten. De nieuwste, dit jaar uitgekomen cd ‘Destination Unknown’ was de aanleiding tot de Europese toer van deze herfst, een reeks van dertien concerten, vooral in Duitsland, plus deelname aan de al vermelde Harmonica Masters Workshops in Trossingen (31 oktober tot 4 november) Er is ook één optreden in Nederland (Dongen), de dag voor het enige Belgische in Banana Peel… Where giants meet!

Antoine Légat.

Veel info is er te vinden op www.rootsduo.com!

leden 12 euro
niet-leden 15 euro
deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors