facebook mailing
 
              BP 
  Djangofolllies 2020
Dario Napoli Modern Manouche Project feat. Paul Schäfer
  27 januari 2020 - 20h15
   
 
 

Wie zigeuner of swing jazz zegt, zegt Jean Baptiste ‘Django’ Reinhardt. Zijn bijdrage aan de muziek van de twintigste eeuw (en pak er maar al de éénentwintigste bij) kan niet overschat worden. De manouche of Sinto met het Belgische paspoort (voor de rest heeft dat laatste geen sikkepit belang, want zigeuners zijn, zoals alle nomaden, de éérste kosmopolieten van deze aardbol en de eenmaking van Europa vér voorop) was, ondanks zijn handicap, gevolg van een woonwagenbrand, ongeëvenaard in zijn tijd… en nog steeds. Toen daar nog eens die wonderlijke violist Stéphane Grappelli bij kwam en het Quintette du Hot Club de France tot stand kwam, stond er geen maat meer op. Zozeer dat voor de Amerikanen de énige substantiële Europese bijdrage tot de vroege jazz Django heette. Het lokte nogal wat Americans in Paris, nietwaar, Sydney Bechet?
Django is al lang dood. De muziek leeft: er zijn de partituren en de platen. En er zijn er die de nalatenschap van Django, met grote zorg omringen. Onze Koen De Cauter hoort daartoe (denk aan Waso met Fapy Lafertin en Vivi Limberger) Ook Jokke Scheurs is een waardig adept. De grote Philip Cathérine is zeer zeker beïnvloed door Django ‘Three Fingered Lightning’ Reinhardt. En op wereldschaal valt het niet te bevatten hoe groot Django’s invloed was en is en zal zijn. Elk jaar, sinds 1995, is er Djangofolllies (met drie keer ‘L’!), een initiatief van…Koen, overgenomen door Brosella (en wie Brosella zegt, zegt Henri Vandenberghe) Da’s niet toevallig altijd in deze maand, want Django werd geboren op 23 januari 1910 (in Liberchies, Pont-à-Celles, Henegouwen; het eerste deel van zijn leven bracht hij wel door in de buurt van Parijs) En dit jaar zal het de 25e keer zijn dat het ‘jazzfeest met passie en stijl’ doorgaat. Het is tevens de 110e verjaardag van zijn geboorte.
Ook dit jaar draagt de Banana Peel Jazz & Blues Club haar steentje bij, een traditie van jaren (sinds 2008 toen Lolo Meier hier een eerste maal was) Op maandag 27 januari ontvangt BP het Dario Napoli Modern Manouche Project feat. Paul Schäfer. Men omschrijft deze versie van het Dario Napoli Trio als ‘stomende, elektrische, funky, semi-akoestische swing’. De Siciliaanse, in Milaan gevestigde bandleider & gitarist Dario Napoli voegt elementen van modernere muzikale stijlen zoals bebop, funk en moderne jazz toe aan zijn interpretatie van gypsy swing. Dat resulteert in een onvoorspelbaar en uitbundig geluid, dat te leen gaat bij verschillende muzikale tijdperken zonder ooit voor bij te gaan aan de gypsy-stempel van Django. Dario’s project was te gast op enkele van de meest prestigieuze jazz- en gypsy-festivals en -locaties: Royal Liverpool Philarmonic, Pizza Express Live, Django Amsterdam Festival (Bimhuis), Django in June, evenals het Eddie Lang Jazzfest, CullyJazz, Pisa Jazz, Valdarno Jazz. Het stond ook al op Djangofolllies Festival.
Paulus Schäfer (geboren 1978) wordt in de gipsyjazz scene erkend als een van de meest getalenteerde gitaristen. Geboren in de Nederlandse Sinti gemeenschap leert hij al op vroege leeftijd gitaar spelen. Hij luistert naar zijn idool Django Reinhardt en andere grote Sinti gitaristen, maar leert het meest van Wasso Grünholz. Deze legende binnen de Sinti gemeenschap stimuleert hem om zijn eigen sound te ontwikkelen. Kort nadat Paulus de lead gitaar overneemt van Jimmy Rosenberg in de Gypsy Kids, begint hij de Paulus Schäfer Gypsy Band en produceert hij zijn debuutalbum ‘Into the Light’ in 2002. Vele concerten volgen, op ontelbare jazzfestivals in Europa, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. Paulus deelt als veelgevraagde solist het podium met topartiesten zoals Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Al Di Meola, Fapy Lafertin, Jan Akkerman, Tcha Limberger en duikt op in veel opnames. Zelf heeft hij ondertussen acht albums op zijn naam staan, waaronder ‘Letter To Van Gogh’, een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar.

Kennismaken met het Dario Napoli Trio met Paul Schäfer kan u onder meer via:
- https://www.youtube.com/watch?v=ttfqGOCvm5M (‘What Is This Thing Called Love’ in het Bimhuis te Amsterdam)
- https://www.youtube.com/watch?v=8APFZ-P_NOc (‘My Favourite Spot’ in het Bimhuis)
- https://www.youtube.com/watch?v=GWoyN0Y3IoA (in Café De Stam in Almelo)
- https://www.youtube.com/watch?v=ZzNDyofxRh4 (‘Four’ door het Dario Napoli Modern Manouche Project; zonder Schäfer)

Antoine Légat.

Line-up: Dario Napoli (leadgitaar) - Tommaso Papini (gitaar) - Tonino De Sensi (akoestische basgitaar) - Paulus Schäfer (leadgitaar)


deuren 19h - concert 20h15
geen voorverkoop of reservatie
leden 15 euro
niet-leden 18 euro

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors