facebook mailing
 
              BP 
  Zac Harmon - met voorverkoop
  29 april 2019 - 20h15
   
 
 

Als iemand voorbestemd was om blues te spelen, dan is het wel William Zach ‘Zac’ Harmon, zanger, gitarist, orgelist en songschrijver. Hij is geboren en getogen in Jackson, Mississippi en die jeugd drukte een onuitwisbare stempel op zijn muzikale persona, al verhuisde hij naar Los Angeles in de vroege jaren tachtig, als hij er 21 is. Zacs omgeving speelt een cruciale rol. Jackson is immers van groot belang geweest, vooral via het historische Farish Street district, één van de oudste gemeenschappen van vrije zwarten, nog opgericht tijdens de Civil War, de burgeroorlog, dus nog voor 1865. Daar ontstond een nieuwe culturele entiteit, meteen een gunstig klimaat voor de blues. Elmore Brooks was daar niet geboren, maar was er wel actief: wij kennen die man als Elmore James (1918-1963), wiens invloed moeilijk kan overschat worden.
Maar nog dichter bij zijn eigen thuis kon Zac Harmon niet ontsnappen aan de muziek, gesteld dat hij dat gewild zou hebben: zijn moeder speelde piano, zijn vader speelde harp en had als eerste zwarte een apotheek, waar hij vaak oog in oog stond met muzikale klanten op doortocht, als Muddy Waters, B.B. King, Albert King, Little Milton, Ike & Tina Turner. Zacs buurvrouw was bovendien muziektutor, die lieden als Cab Calloway, Duke Ellington en Harry Belafonte ontving en te vriend had. Een andere buur, Bill Farris, was o.a. medewerker van de beroemde etnomusicoloog Alan Lomax en maakte zelf opnames met delta blues muzikanten als Skip James.
Geen wonder dat Zac als amper zestienjarige professioneel de muziek inging en pardoes belandde in de band van Sam Myers als gitarist. Myers was overigens een vriend van Zacs vader. Al kort daarna speelde hij met en bij bluesnamen die de streek aandeden, onder wie Z.Z. Hill en Dorothy Moore. Zijn verhuis naar L.A. zorgde voor een omslag: Zac Harmon profileerde zich als studiomuzikant en begon steeds meer songs te schrijven. Ook als producer verdiende hij zijn sporen. Hij schreef en produceerde incidentele muziek: film, TV-shows en… commercials. Zijn songs werden opgenomen door sterren als Freddie Jackson en O’Jays. Zelfs reggaeband Black Uhuru maakte met succes gebruik van zijn diensten (cd ‘Mystical Truth’, 1994)!
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: toen hij blues songs schreef en opnam voor een film, besefte hij dat het tijd was om terug te keren naar zijn roots. In 2003 bracht hij zijn eerste bluesplaat uit, ‘Live At Babe & Ricky’s Inn’, een heerlijk getuigenis van de kracht van de Mississippi blues. Het vestigde in één klap zijn reputatie als de ‘volgende generatie van de blues’. In 2004 won hij met zijn band, Southern California Blues Society, de International Blues Challenge (IBC) in Memphis, in de categorie ‘Best Unsigned Band’ (beste groep zonder platencontract) De goeie kritieken, publieke respons en awards bleven binnenkomen voor zijn volgende platen: ‘The Blues According To Zacariah’ (2005), ‘Shot In The Kill Zone’ (2008), ‘From The Root’ (2009)
Die laatste kwam uit op het dynamische NorthernBlues Music uit Toronto, het label van nogal wat muzikanten in de speerpunt van de blues. Living Blues noemde Zac ‘de toekomst van de blues’. Dat magazine spaart zijn lof voor Harmon trouwens niet: het looft zijn veelzijdigheid, maar prijst evenzeer zijn standvastigheid en de kwaliteit van zijn muziek. Dat werd ook buiten de bluesmiddens opgepikt: in 2008 was hij deel van het Bluzapalooza pakket dat G.I.’s entertainde in Irak en Koeweit. Tijdens de Pizza & Pyramid Tour door Italië en Egypte trad hij op vóór de Piramide van Cheops en de Sfinx als tweede blues act ooit (de eerste was niemand minder dan Louis Armstrong!) Tussen alle prijzen door (o.a. in Jackson en Nashville… te veel om op te sommen!) vindt hij nog de tijd om te … acteren (film ‘Black And Blue’ uit 2010)
Muzikaal blijft de blues natuurlijk de inspiratiebron, de motor, de ziel van Zac Harmons muziek. Maar soul blues, gospel, blues rock en zelfs reggae sluipen in zijn muziek, een aanstekelijke mix die zijn authenticiteit niet in de weg staat. ‘Road To Nowhere’ (2009), ‘Music Is Medicine’ (2012) en ‘Right Man Right Now’ (2015) vullen de discografie aan. Op die laatste cd (die zijn overgang bezegelt naar Blind Pig Records) staat eigen en andermans werk en kanjers Bobby Rush, Lucky Peterson, Anson Funderburgh en Mike Finnegan staan hem bij. Het is dan ook ‘his bluesiest ever’. Live komt daar nog een dimensie bij, zoals zijn passage in Banana Peel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal bewijzen.

Antoine Légat.

P.S. De Zac Harmon Band bestaat uit Zac Harmon (lead zang, gitaar), Texas Slim (ritmegitaar), Corey Lacy (keyboards), Chris Gipson (bas), Ralph Forrest (drums)


deuren 19h - concert 20h15
uitsluitend met online voorverkoop via http://tickets.bananapeel.be
leden 15 euro
niet-leden 18 euro

  deuren 19h - concert 20h15

sponsors