archived Big Daddy Wilson 19/02/2024
Introductie
Big Daddy Wilson, soulvolle laatbloeier
Een Amerikaan die de blues pas ontdekt als hij in Europa belandt, dat is een schoon verhaal.
The simple life
Hij groeide vaderloos op in een klein arm stadje in South Carolina. Een beschaamde plattelandsjongen, tijdens de week naar school, in het weekend naar de kerk en tussendoor bijklussen op de tabaks- en katoenvelden. Het hield hem van de straat en van de drugs.
Op zijn zestiende sloot hij zich aan bij het leger en werd in Duitsland gestationeerd. Hij had heimwee, fakete een huwelijk om naar huis te kunnen en weigerde terug te vertrekken. Zijn moeder kon hem uiteindelijk overtuigen. “And so I was back in Germany.” Hij leerde er zijn vrouw kennen. De liefde kan veel veranderen, en dat was voor Big Daddy Wilson niet anders. Hij schreef een gedicht voor zijn geliefde, en dat werd later zijn eerste nummer.
Welcome to the Blues
Blues kende hij alleen van de lokale radio en de kerk in zijn thuisstad. In Duitsland woonde hij zijn eerste bluesconcert bij, en dat veranderde alles. “It was here that I found a part of me that was missing for so long in my life.” Hij begon melodieën voor zijn gedichten te bedenken, nam deel aan jamsessies en maakte indruk met zijn warme stem. Hij begon te toeren met bands en nam enkele albums op. “It seems like all my shyness was gone, thanks to my music.” Zijn Hongaarse label koppelde hem aan bluesband The Mississippi Grave Diggers en samen brachten ze zijn eerste album uit: Get on Your Knees and Pray. Daarna werkte hij samen met Doc Fozz. Hij stond op het podium van meerdere bluesfestivals en trad zo veel mogelijk op. Stilaan begon zijn naam en fanbase te groeien.
In 2009 bracht hij zijn eerste internationale solodebuut Love Is the Key uit bij het Duitse Ruf Records. Een kleine begeleidingsband, veel akoestische instrumenten maar barstensvol soul. Het werd zijn doorbraak. Er volgden nog acht solo-albums en een resem samenwerkingen, onder andere met Kai Strauss, Vanessa Collier en Si Cranstoun.
Europese toer 2024
Big Daddy Wilson is niet de enige bij wie de blues beter pakte in Europa dan in de VS, denk aan Champion Jack Dupree, Louisiana Red, Eddy Boyd en Luther Allison. Het verschil met Big Daddy Wilson? Hij had géén bluesbagage toen hij hier neerstreek.
Of hij zijn muziek, succes en talent nog naar South-Carolina wil brengen? “That’s a dream, but one that makes me nervous.”
Neem het risico niet dat deze selfmade bluesman binnenkort zijn droom waarmaakt, en kom hem bewonderen op zijn Europese toer, halte Banana Peel!