archived Curtis Salgado 20/03/2023

Curtis Salgado

Introductie

Bekroond en bejubeld icoon is nog niet klaar met het leven (en met the blues)

Geboren en getogen in Eugene (Oregon, VS), omringd door de uitgebreide platencollectie van zijn ouders, was het al gauw duidelijk voor dit bijna 74-jarig icoon dat muziek zijn leven zou worden.  Hij begon met mondharmonica en eigen stem en al gauw maakte hij naam in de lokale soul en bluesscene.

The Blues Brothers

In 1977 woonde acteur John Belushi een woest optreden van Salgado bij, het begin van een vriendschap waarbij Belushi alle kennis en passie van Curtis dankbaar opzoog en uiteindelijk de basis vormde voor de legendarische sketches van The Blues Brothers in Saturday Night Live.  Als eerbetoon heet het personage gespeeld door Cab Calloway, Curtis.

Carrière

Samen met Robert Cray startte hij de Robert Cray Band en deelde het podium met veel van zijn helden, zoals Muddy Waters en Bonnie Raitt. Daarna werd hij frontman van Roomful of Blues en in 1986 richtte hij Curtis Salgado & the Stilettos op.  Hij perfectioneerde zichzelf én de band en bracht in 1991 zijn debuutalbum uit bij JRS label.  Verschillende labels en albums volgden, allen op enthousiasme en lof onthaald. Blues Revue bombardeerde hem tot één van de meest soulvolle, eerlijke zangers ooit en de Blues Music Awards stapelden zich op, waaronder de B.B. King Entertainer of The Year en Soul Blues Album of The Year. Zijn carrière is luisterrijk, met de beste nationale en internationale festivals, podia en tournees op zijn palmares. Blues Revue blijft hem de hemel inprijzen: kippenvel, extase en uiteindelijk nirvana, dat zijn Curtis’ optredens.

Hoewel critici het album The Beautiful Lowdown als het beste van zijn carrière zien, vindt hij zijn meest recente album Damage Control het beste. De nummers zijn memorabel, origineel geïnspireerd en ronduit krachtig.  Old school rock ’n roll, doordrenkt met tinten soul en loepzuivere R&B, doorleefde lyrics en uiteraard de enorme stem van dit bekroond fenomeen.

Of al die lof welverdiend is, komt u beter zelf ontdekken!

Line-up

Salgado zal worden begeleid door dezelfde buitengewone muzikanten die de afgelopen zeven jaar in Europa met hem hebben samengewerkt:

Fabrice Bessouat — drums
Anthony Selmaszack — gitaar
Damien Cornelis — toetsen
Mig Toquereau — bas