archived Derek 27/02/2023

Derek

Introductie

Derek, troubadour in drie talen

Dirk Dhaenens, alias Derek, koos in 1989 voor het poëtische pad van liedjesschrijver en verhalenverteller.  De kronkelende wegen leidden hem naar verschillende muzikale projecten met steeds weer dezelfde rode draad: begeestering, authenticiteit en kippenvelgevoel.

Omzwervingen

Rockgroep Derek & The Dirt scoorde een aantal keer met nummers als Oh by the way en Rosie.  Daarna verkende hij het chanson samen met pianist Yves  Meersschaert onder de vlag van Derek & Vis. Hij was lange tijd lid van het Gentse muzikantencollectief Het Gespuis, zwierf vaak alleen door het Vlaamse landschap met solovoorstellingen en mocht al aanschuiven bij de Radio 1 sessies.  Sinds 2008 is hij de bezieler van Place Musette in Gent dat ook al meerdere keren op Theater en Zee geprogrammeerd werd. Hij partnerde met zangeres-violiste Maria voor het album Het wonder is volbracht en met Ronnie Verbiest voor Tingeling.  In 2020 bracht hij een album uit met nummers in zijn Gaverse thuisdialect. Derek houdt ervan gedichten van zijn favoriete dichters, zoals Rimbaud, Bukowski en Boon op muziek te zetten.  Die laat hij samen met Nils De Caster op zijn  publiek los. In zijn recentste boek, De Boswachter van Oostende, kijkt hij terug tot in zijn prille jeugd en verzamelt hij zijn Nederlandstalige liedjesteksten.

Maandag kan u in een schitterende bezetting genieten van al dat moois.  Eigen nummers in het Engels, Frans en Nederlands, muzikale interpretaties van Bukowski, covers van Brel en Dylan en een aantal liedjes uit het laatste boek.

Line-up

Marcus Weymaere verzorgt de drums, Maria Vermandel de bas. Topartiest en multi-instrumentalist Rony Verbiest speelt accardeon, sax, klarinet en mondharmonica. Bruno Deneckere, nog zo’n grote naam in het landschap, neemt de elektrische gitaar en de backings voor zijn rekening. En Derek natuurlijk, de lyrische boswachter en kleurrijke troubadour. Deze vijf bezorgen u ongetwijfeld een intieme en verwarmende avond.