archived Eamonn McCormack 15/04/2024

Eamonn McCormack

Introductie

Eamonn McCormack: één brok Ierse passie en vakmanschap

Banana Peel verlegt graag grenzen, letterlijk en figuurlijk. Met Eamonn McCormack halen we de Keltische blues-traditie met een stevige scheut rock naar hartje Ruiselede. 

Vliegende start

Zes jaar en al aan de akoestische gitaar, dat belooft. Opgroeiend in een voorstad van Dublin, stuitte hij al vroeg op muziekhelden als Rory Gallagher en Cat Stevens. Op zijn twaalfde schafte hij zijn eerste elektrische gitaar aan. Hij leert andere grootheden zoals Jimi Hendrix en Eric Clapton kennen.  Als talent in de dop was hij op zijn zestiende live te horen op de Ierse nationale radio en won hij een belangrijke scholenwedstrijd met zijn eigen compositie. Hij begon in verschillende bands in Ierland te spelen en te touren.
Het duurde niet lang of Eamonn besloot net als zijn voorouders de oversteek te wagen. Hij sloot zich in de USA aan bij een Californische off shoot-band van Canned Heat. Zijn muzikale horizonten breiden zienderogen uit en hij doet en masse podiumervaring op. 

Back to the roots

Na vier jaar reizen keerde hij terug naar Ierland en begon hij  intensief op te treden in Europa onder de bandnaam Samuel Eddy. Ze werden een graag geziene gast op alle grote Europese festivals.  Ze namen drie succesvolle studio-albums op die deden vermoeden dat Eamonn wel eens een up and coming wereldgitarist zou worden.

Albums

En dat bleek te kloppen als een bus. Het laatste decennium tourde hij non-stop en werkte hij samen met veel van zijn vroegere idolen zoals Rory Gallagher, Johnny Winter en Jan Akkermans. Hij veranderde zijn podiumnaam naar zijn echte naam: Eamonn McCormack. Op het best-off album Kindred Spirits (2008) zijn oudere nummers te horen met special guests als Herman Brood, Jan Akkerman, en ja, Rory Gallagher. In 2012 volgde Heal My Faith. Met Like There's No Tommorrow (2017) bracht hij een absolute topplaat uit: hij schittert als performer en componist én toont ook zijn kunnen op de harmonica en mandoline. Het volgende album Storyteller (2021) haalde nummer één in de Blues Charts. Zijn laatste plaat dateert van 2022 en heet simpelweg Eamonn McCormack.
Met dit Iers podiumbeest beleeft u zeker een topavond: een vakman tot op het bot met doorleefde passie die de Ierse (muziek)legendes op zijn minst evenaart.