archived Jose Ramirez 25/10/2021

Foto's: Jean Verstraete

Introductie

Blues in Latijns-Amerika… Het lijkt toch enigszins onwezenlijk: je verwacht van dat muzikaal incontinent continent muzikaal van alles, maar… blues?! Maar zo gaat het met vooroordelen: getoetst aan de realiteit gaan ze roemloos ten onder. Niet alleen ‘white men can sing the blues’, ook een jongeman uit Costa Rica kan een gooi doen naar een stek in het blues walhalla. Jose Ramirez is nog niet halfweg de dertig, dus nog behoorlijk jong in blues termen, maar hij speelde al met groten als Buddy Guy, Anson Funderburgh en Mark Hummel, om maar die te noemen. Het is daarom niet echt verwonderlijk dat The Jose Ramirez Band tweede werd (op meer dan 230 artiesten en bands uit de hele wereld!) in het International Blues Challenge (IBC) in 2020. Jose speelde met die band in de grote finale in het Orpheum Theater in Memphis, TN.

Zijn eerste plaat ‘Here I Come’ werd opgenomen in Austin, TX, en geproduceerd door de al vermelde en lichtjes legendarische bluesgitarist Anson Funderburgh. Mixing deed Stuart Sullivan, de Grammy Award winner, die faam verwierf via zijn werk voor Jimmy Vaughan, Willie Nelson en blues band Sublime. Ramirez schreef negen van de elf songs. ‘Here I Come’ verscheen in mei 2020. Intussen werd ze genomineerd voor een Blues Music Award in 2021. Er is nu al een tweede studioplaat, die zowaar uitkomt bij Delmark Records, waardoor Jose Ramirez naar verluidt de eerste Latijns-Amerikaanse artiest werd om bij het gereputeerde label te tekenen.

Maar natuurlijk is het podium de plek waar het te bewijzen valt. In de laatste jaren dweilde Ramirez de zalen af van Engeland, Spanje en ook onze lage landen, bijna 50 concerten gespreid over twee tournees. Ook in Amerika was hij te zien, in de Midwest en in het zuiden. Dat hij optrad in Buddy Guy’s Legends vind je dan zeer vaak vermeld alsof het een bekroning is van het werk van deze of gene artiest, terwijl daar optreden niet echt speciaal is. Maar het klinkt al anders als Buddy Guy je op podium vervoegt.

Zoek je de man op YouTube, ga dan voorbij aan zijn naamgenoten in baseball en boksen, en kom uit op de Jose Ramirez Blues Band. Deze videos geven een goed idee van wat Jose Ramirez live betekent. En dat is heel wat.

Antoine Légat

Samenstelling

Brant Leeper: Keyboards (Coco Montoya)
Rick King: Drums (Koko Taylor, Junior Wells, BB King)
Franco Torterolo: Bass (International touring experience US, Costa Rica, Peru, Ecuador)’