archived Kat Riggins 29/01/2024

Introductie

Kat Riggins en The Blues Revival

Het is gedurfd, een muzikale revolutie willen ontketenen om de massa kennis te laten maken met de authenticiteit van blues.  “It’s all about the raw emotion in every note”, aldus Kat Riggins.

Ze groeide op in Miami tussen de uitgebreide en gevarieerde platencollectie van haar ouders.  Zo ontwikkelde ze een liefde voor een breed spectrum van genres, van soul tot gospel, van country tot rock. Vooral de rokerige sounds van onder andere Nina Simone, Ray Charles, Janis Joplin en Sam Cooke trokken haar aan. Op haar 23ste zong ze haar eerste jazz- en bluesset in Florida.  Sindsdien stond ze op podia van New York tot Vietnam, Duitsland tot Thailand, New Orleans tot de Benelux. Haar stijl is een mix van blues met hip hop, pop, rock, gospel en country. In 2014 bracht ze haar eerste album uit, Lily Rose. In 2016 volgde Blues Revival, een pientere mash up waarin blues steeds centraal staat, soms traditioneel, soms hedendaags, soms funky. In 2020 tekende ze bij Gulf Coast Records (Mike Zito). Cry out is haar eerste album voor het label, gevolgd door Progeny.

Haar stem werd al vergeleken met die van Koko Taylor, Etta James en Tina Turner.  Ze is duidelijk beïnvloed door deze iconen, maar heeft samen met haar dynamische band een volledig eigen sound en podiumpresence ontwikkeld: krachtig, schurend en korrelig.  Kat is zonder twijfel een echte Blueslady en switcht moeiteloos van energieke soulnummers naar hartverscheurende ballads. Haar blues zijn hedendaags, teder, traditioneel, zwoel en funky.

Ze mag dan klein van gestalte zijn, haar stem is dat niet en grijpt het publiek steevast bij de keel. Haar optredens zijn interactief en voelen intiem en persoonlijk, hoe groot de opkomst ook is. Die intimiteit maakt van haar Blues Revival een gedenkwaardige ervaring, voor het publiek maar ook voor Kat zelf. Na een optreden is ze bezweet en uitgeput, maar: “If I can move someone to feel what I feel when I sing a song, then it’s all wort hit.”

Kom dus zeker deze kleine grote dame bewonderen en laat u, mocht dat nog nodig zijn, inpakken door haar Blues Revival.