archived Philip Catherine 20/02/2023

Philip Catherine

Introductie

Philip Catherine, swingende ster aan het jazzfirmament

Uitverkocht in een knip, dit icoon behoeft nauwelijks een inleiding.

Opgegroeid in een muzikale familie, ontdekte Philip Catherine al snel legendes als Georges Brassens en Django Reinhardt en begon hij zelf gitaar te spelen.  Met succes, op zijn achttiende begint zijn carrière met een Europese tournee met het Lou Bennet Trio en nauwelijks een jaar later komt Stream uit, de eerste van vele platen onder zijn naam.  Zijn talent blijft niet onopgemerkt.  Hij ontpopt zich razendsnel als één van de grote namen in de Europese scène en werkt samen met grootheden als Chet Baker, Dexter Gordon en Larry Coryell.

Hij ontwikkelt een unieke stijl en klankkleur, bewijst zich een virtuoos op gitaar en blijkt ook nog een begenadigd componist te zijn: “Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een ware snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.”

Carrière

Ondertussen puilt zijn prijzenkast uit, de lijst van samenwerkingen, tournees en platen is eindeloos.  Enkele voorbeelden: Guitar Groove (1998) verovert een plaats in de Top 20 van de Gavin Jazz Chart/USA, uiterst zeldzaam voor een Europese jazz-cd. In November 2002 ontving hij de eretitel “Maestro Honoris Causa” van de Stichting Antwerps Conservatorium die eerder al aan Toots Thielemans werd uitgereikt. In 2015 gaat hij aan de slag met strijkers. De arrangementen speelt hij samen met zijn kwintet in een uitverkocht Flagey in Brussel. De opnames voor tv waren dermate goed, dat The String Project – live in Brussels op cd werden uitgebracht. De kritieken waren lovend en hij sleept er de Echo Jazz Award 2016 voor Best International Guitarist mee in de wacht.

Line up

Philippe Catherine brengt twee muzikale toppers mee.  Bart De Nolf speelt sinds zijn  veertiende contrabas.  Hij is lid van  het Brussels Jazz Orchestra en opleidingshoofd van de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel.  Hij speelde aan de zijde van solisten en bands zoals Horace Parlan, Vaya Con Dios, Adamo en het Sadi Quartet en toerde 17 jaar met het Toots Thielemans Quartet over de hele wereld.

Sinds 2011 is Nicola Andrioli vaste pianist van dienst.  Deze Italiaan heeft een ronduit indrukwekkend palmares. Hij won verschillende prestigieuze prijzen, zoals de Lecco Jazz Prize Stefano Cerri in 2001 en begeleidde onder andere Toots Thielemans, John Ruocco en Kurt Rosenwinkel.

Citaat en bron: Philip Catherine Home page (laatst geraadpleegd 12 februari 2023)