archived Sugar Queen 11/10/2021

Foto's: Jean Verstraete

Introductie

Sugar Queen is de artiestennaam van zangeres en songschrijfster Michele Denise uit noordelijk Florida, maar ze is al een poos woonachtig in Nederland. Ze is in onze lage landen dan ook een vertrouwde figuur. Haar band bestaat uit lokale muzikanten, en niet van de minste. Gitarist Jean Raven, hammondspeler Jan Van Drunen, bassist Erwin Huigen en drummer Lars Hoogland maken de dienst uit, maar ook gitarist Andy Aerts en drummer Thierry Stievenaert waren al van de partij op de live plaat uit voorjaar 2019 die toepasselijk ‘Live’ heet en die opgenomen werd in Listwaar in Oud-Heverlee, onder de naam Sugar Queen & The Straight Blues Band en op het label Sugar Queen Blues. Op die plaat blaast deze diva je weg met haar diepe en o zo krachtige bluesstem. Je denkt aan onder meer Koko Taylor. Geniet maar eens van ‘Wanna Take My Man’ op YouTube. De blues is dus duidelijk haar ding en ze liet die over de jaren heen horen in ver uit elkaar liggende delen van onze planeet.

Michele Denise studeerde klassieke piano, maar tegelijk snoof ze de gospel en blues op van het zuiden van de States. Ze zong gospel in kerken, een leerschool die, zoals men weet, vele blueszangers en -zangeressen uit de deep south meekregen. Maar ze begon ook op te treden in andere delen van de V.S. en zong op het niets minder dan historische ‘Mandela Released’ evenement (1990) Haar scholing liet haar toe verschillende gospelkoren te dirigeren in Kentucky, Ohio, Indiana, West Virginia. Maar dan gooit ze haar leven om en verhuist in 2006 naar… Maleisië. De muziek vergeet ze ook daar niet: ze richt Deuces Wild op, een blues- en vintage rockband. Met de Universal Blues-band (uit Singapore) treedt ze aan op het Miri Jazz/Bluesfestival. In 2007 stort ze zich, nog steeds in Maleisië, op de jazz met pianist Yung Yi Sock. Ze concerteert zelfs in het bijzijn van de koning van Maleisië, Tuang Yang Terutama. Ze verbreedt nog haar horizon: met blues/rockartiest Wang Wei neemt ze in Beijing, China, in 2009 een nummer op dat terechtkomt op de cd ‘Wang Wei’.

Maar haar loopbaan krijgt opnieuw een wending. In 2016 richt ze de bluesband Sugar Queen op, met de intentie om Chicago blues te spelen van de iets hardere soort. Debuutplaat ‘340 Blues’ is een schot in de roos, ook in het thuisland waar de cd en songs ervan de blues hitlijsten bestormen. Zo staat het album in 2018 hoog in de Chicago Blues Roots Music Charts, tot zelfs nr. 4. De ‘LIVE 2019 Tour’ borduurt voort op het succes van ‘340 Blues’. Begin 2020 gaat ze de hort op met de vernieuwde band en ‘Cookin’ Da Blues’, maar we weten allen hoe een onnozel virus daar een stokje voor steekt in de loop van maart… Anderhalf jaar later neemt Sugar Queen de fakkel weer op, want alle beestjes ten spijt, the blues is here to stay!

Antoine Légat