archived Tom Holland 27/05/2024

Introductie

Tom Holland, the real stuff

Geboren en getogen in Chicago South Side, het is geen wonder dat deze man al vroeg kennis maakte met de rijke jazz- en blueserfenis van de stad. Een bluesminnende vader met een uitgebreide platencollectie gaven Tom de passie met de paplepel mee. Hij begon gitaar te spelen op zijn dertiende en noemt namen als Muddy Waters, John Primer en Magic Slim als zijn grootste invloeden. Al op zijn negentiende verdiende hij de kost als bluesmuzikant.

Carrière

Hij leerde John Primer kennen (geen onbekende in Ruiselede) die hem onder zijn vleugels nam. Ze toerden samen, hij speelde op één van zijn albums en hij richtte en passant ook nog even The Shuffle Kings op. In 1999 ging hij met Eddy Clearwater op pad als bandleader en kon hij zijn reputatie als één van Chicago’s top sidemen bevestigen. Hij speelde aan de zijde van Carey Bell, Byther Smith, Phil Guy en vele anderen.

Tegen 2002 toerde hij full time met The Shuffle Kings en brachten ze hun eerste album uit. Veel radiostations pikten het op en zijn fanbase dijde gestaag uit. James Cotton, harplegende, vroeg hem zijn band te vervoegen en samen toerden ze meer dan een decennium (James Cotton was één van de inspiratiebronnen van Nico Wayne Toussaint, die we op 13 mei aan het werk zien/zagen).

In 2013 komt het tweede album van The Shuffle Kings uit, No Fluff, Just the Stuff. Tom Holland krijgt in datzelfde jaar een plaatsje in de International Blues Hall of Fame. De daaropvolgende jaren toeren ze de wereld rond en solideren ze hun status van één van de weinige bands die zich blijven toeleggen op de traditionele Chicago Blues.

Dat ge moet komen

Eigenlijk zou het bovenstaande ruimschoots moeten volstaan om stante pede uw ticket te boeken. Maar voor wie toch nog een duwtje in de rug wil:

“WOW! … This is the stuff that got me hooked on the blues way back when. Dang, these guys can play. Every note and beat just belongs perfectly where it is. The lyrics are basic, but heartfelt. If you are new to the blues or an old timer like me who is a sucker for this stuff, do yourself a favor and pick this one up.” (Bluesblast magazine)

Bij deze is het zeker: we zien elkaar op 27 mei!