archived Travellin’ Blue Kings 08/11/2021

Travellin’ Blue Kings

Introductie

Hoog bezoek in Banana Peel op 8 november en ze moeten niet eens van ver komen. Uit… België meer bepaald al klinken ze alsof ze van over de oceaan komen overvliegen. Vanuit Chicago, Texas, Memphis, New Orleans en ga zo maar door. Het gaat dan ook om een band die samengesteld is uit het kruim van onze nationale bluesscene, lieden die hun sporen verdiend hebben bij Blues Lee, Fried Bourbon, Hideaway, Howlin’ Bill, Jim Cofey, The Rhythm Bombs en andere coryfeeën. De vijf heren hebben zichzelf de Travellin’ Blue Kings gedoopt en die ‘travellin’’ staat daar niet voor niets, want met hun vele bands waren ze te horen doorheen de lage landen, maar even goed in grote happen van Europa: Frankrijk, Duitsland, de UK, Zwitserland, en nog verder Italië, Polen, Zweden, Noorwegen… We vergeten er beslist.

Maar ook bij TBK sloeg covid toe. Oorspronkelijk bestond de band uit Belgen én Nederlanders, maar in de herfst van 2020 bleek dat niet langer houdbaar door de coronamaatregelen. Zo ontstonden de Blue Kings 2.0 met louter Belgen. Het mag de pret niet drukken: de muziek straalt al het goeds uit dat er ooit kwam uit de bovenvermelde plekken in de nieuwe wereld, maar ook de West coast van de States en de Britse blues boom van de sixties klinken zoetgevooisd doorheen deze eclectische blues. Dat resulteert in een frisse sound die je op haar manier ook vernieuwend kan noemen, al gaat het om een erfenis die minstens honderd jaar oud is. Voeg daarbij het jeugdig enthousiasme van de vijf, in jaren misschien geen jeunes premiers meer, maar in hun hart nog steeds de kwajongens uit hun beginperiode, toen ze de zwarte muziek ontdekten en zich die eigen maakten.

Maar waarom zouden we ons nog vermoeien met dat allemaal op te sommen, als de bewijsstukken voor ons liggen? Op 25 januari 2019 al verscheen wereldwijd het debuutalbum ‘Wired Up’ (Naked label, elf songs) Dat ging niet rimpelloos voorbij: de plaat werd diezelfde maand nog nummer 1 op de Independent Broadcasters Association airplay chart in de UK. Een maand later klom ze tot nummer 4 inde Powerblues chart van l’Association des Radios Blues in Frankrijk en ze stond 17 weken in The Roots Music Report’s Top 50 Blues Rock Album airplay chart in de US, in de loop van 2019. Er kwamen singles uit voort: ‘Live You Life’ (november 2020), ‘Gotta Get Away’ (maart 2021) en ‘Too Many People’ (mei 2021)

Peter Marinus noemt de cd in zijn recensie voor ‘Blues Magazine’ geïnspireerd door Fabulous Thunderbirds en Little Charlie And The Nightcats, wat resulteert in swingende blues. Maar ook Peter Green/Fleetwood Mac, Canned Heat en Dr. Feelgood echoën in de plaat. Marinus besluit met ‘De (op dat moment nog…) Nederlands-Belgische combinatie sluit het album al rockend af met Into The Night met hierin een hoofdrol voor de swingende boogie piano van Patrick Cuyvers.’

Travellin’ Blue Kings bestaat uit Jb Biesmans (zang, saxofoon, mondharmonica), Jimmy Hontelé (gitaar), Patrick Cuyvers (hammond orgel, backings), Winne Penninckx (bas) en Marc Gijbels (drums)

Welkom in Banana Peel, reizigers met de blijde boodschap!

Antoine Légat.